יום ראשון, 23 במאי 2010

אומבושי

כשתרבות עתיקה מקדשת פרי מסויים ומייחסת לו תכונות-על, בדרך כלל יש איזושהיא אמת שמסתתרת שם, איזו חכמה עתיקה שייתכן ונוכל גם אנחנו להסתייע בה. במקרה הזה אני מדבר על אחת מאבני היסוד במקרוביוטיקה: האומבושי.


שזיף האומבושי (Umeboshi) הוא לא בדיוק שזיף, הוא פרי ממשפחת המשמש הגדל באיזורים החמים יותר של מרכז ודרום יפן ולאחרונה גם בקליפורניה. במצבו הטבעי הפרי הוא חומצי מאוד ויכול לגרום לבחילה אם אוכלים אותו. הפרי נאכל כשהוא עובר תהליך של כבישה עם מלח ים ועלי שיסו (Perilla), עלים ממשפחת המנטה עם שימושים רבים במטבח היפני. עם הכבישה הוא מקבל שילוב מצויין של טעם מלוח הנותן לו איכות יאנג מחזקת וחמיצות שמאזנת אותו עם איכות יין מרגיעה מה שהופך אותו לפרי רפואי מחזק ומאזן. שזיף אחד יכול להרגיע את מערכת העיכול במקרה של חומציות יתר וצרבות בשל האיכות האלקלית החזקה שהגוף מייצר עקב החומציות החזקה שלו. כמו כן הוא מרגיע בחילות, מחלת גבהים, מנקה את הכבד מרעלים (יעיל גם למצבי מתח, כאבים וכעסים המשפיעים על הכבד מבחינה אנרגטית), מומלץ במצבים של גזים בבטן, עצירות, טחורים, שומן יתר, דלקת סימפונות, אנמיה, פריחות בעור ואף מומלץ לחולי סרטן מכל הסוגים. זהו מאכל מצויין לקחת לפני נסיעה ארוכה. 


האומבושי מכיל ויטמין A ויטמין B ויטמין C וחלבון. במאה גרם שזיף (ללא גלעין) יש 50 קלוריות. יש בו גם סידן, ברזל, זרחן ואשלגן, כולם מינרלים חיוניים.יש לאכול את השזיפים בצורתם הטיבעית וללא בישול, כיוון שהבישול יוצר חומצה אוקסלית שהורסת את אספקת הסידן לגוף ומחסל את האנזימים שהופכים לפעילים בתהליך הכבישה וממלאים תפקיד חשוב בתהליך העיכול שלנו. הוא בעל איכות "מקררת", לכן מומלץ לאכול אותו יותר בקיץ.


מעבר לשימוש הרפואי, ניתן לשלב אותו במאכלים רבים. הטעם המיוחד של האומבושי מרענן ומחזק תבשילי אורז וירקות רבים ויכול להחליף את השימוש במלח או תבלינים. ניתן למעוך אותו במכתש ועלי או בסוריבאצ'י ולשלב אותו ברטבים לסלט או ממרחים ואף להוסיף אותו לסושי.


בתהליך הכבישה, הפירות נשטפים, מושרים במשך שבוע במי מלח ומיובשים בשמש. חוזרים על התהליך כמה פעמים עד שכל המלח נספג היטב בתוך הפרי. אח"כ הם מושרים במי מלח ועלי שיסו למשך שנה או שנתיים לפחות. ככל שהפרי מיושן זמן רב יותר, כך טעמו עדין יותר וצבעו חזק יותר. לצערנו, היום במקומות רבים ביפן ובארה"ב מזרזים את התהליך עם חומרים כימיים ומוסיפים צבעי מאכל כדי שיקבלו מראית עין אטרקטיבית יותר, לכן צריך להקפיד לקרוא את התווית על המוצר. בארץ, הם מיובאים מחברת MITOKU היפנית שמשתמשת בשיטות המסורתיות ובגידולים אורגניים.


אפשר לקנות את האומבושי בכמה צורות: הפרי השלם עם הגלעין, הצורה הטובה ביותר לשימוש רפואי משום שכל הסגולות הרפואיות שלו נשמרות; כממרח, יותר מתאים לבישול ולרטבים; חומץ אומבושי, שהוא לא ממש חומץ אלא מי הכבישה של הפרי המכילים הרבה מאיכויותיו; תמצית אומבושי - ריכוז גבוה מאוד של הפרי לשימוש רפואי ולבסוף טבליות מציצה (Meitan), מאוד נוחים במצבים של בחילה ומצבי חירום קולינריים בנסיעות...


אני חווה אושר רב מאז שהכנסתי את האומבושי לתפריט שלי. לוקח קצת זמן להתרגל לטעם החזק שלו, אבל זה שווה את המאמץ, כי כשמתרגלים אי אפשר להפסיק, וכל תאי הגוף מכירים תודה. בהצלחה!




מתכונים


רוטב אומבושי ובצל ירוק


חיזוק מצויין לסלט או לתבשילי אורז וירקות.


חצי כוס בצל ירוק קצוץ
1 כף פטרוזיליה קצוצה
2 שזיפי אומבושי (או 2 כפיות ממרח אומבושי)
חצי כפית שמן שומשום
3/4 כוס מים


לערבב את כל המרכיבים יחד בקערה.


אומה-שו-בנצ'ה


תרופה מקרוביוטית המחזקת את הדם ואת הסרקולציה ע"י כך שהיא מסדירה את פעולת מערכת העיכול. היא גם פועלת להרגעת כאבים בקדמת הראש הנגרמים עקב צריכת יתר של מאכלים מתוקים.


 1 שזיף אומבושי מגולען


1/2 כפית רוטב סויה תמרי


1 כוס תה בנצ'ה (קוקיצ'ה)


להניח את האומבושי בכוס, לטפטף את הסויה מעל ולצקת את התה מעליהם.
לערבב היטב ולשתות תוך כדי אכילת הפרי.


כדי לסייע בהמרצת הדם ניתן להוסיף מיץ מרבע כפית ג'ינגר מגורד.




קישורים
חברת מיטוקו: http://www.mitoku.com/products/umeboshi/index.html
אומבושי כהקלה להאנגאובר: http://macrobiotics.co.uk/articles/umeboshi.htm













6 תגובות:

  1. ניסיתי לעשות את כל התהליך שעושים עם שזיף האומבשי עם שזיף צהוב אורגני, במראה ולכל אורך התהליך זה נראה אותו דבר , האם זה אפשרי או רק אשליה ?

    השבמחק
  2. אני לא חושב, היפנים משתמשים בשזיף ה-UME שלמען הדיוק יותר קרוב למשמש מאשר שזיף ומכיל ערכים תזונתיים שיחודיים רק לו. אבל אם טעים לך, לך על זה!

    השבמחק
  3. איפה אפשר לקנות את השזיפים המיובשים? בנתיים רק מצאתי את הממרח.. לא ראיתי בחנויות טבע

    השבמחק
  4. האם יש אומבושי עם כשרות

    השבמחק
  5. איזו כמות מותר או כדאי לאכול אומבושי ביום ? האם זה יכול להזיק אכילת יתר?

    השבמחק
  6. קצה הלשון לשים מעט

    השבמחק